Wat is het verschil tussen een flyer en een folder?

Dat een brochure iets anders is dan een folder, dat weet bijna iedereen. Het verschil tussen een flyer en een folder is echter minder duidelijk. Velen denken bij een folder of een flyer aan hetzelfde. Niets is echter minder waar. Een folder is gevouwen, denk maar aan het Engelse werkwoord ‘to fold’ dat vouwen betekent. Een flyer is altijd ongevouwen. In dit artikel de verschillen én de overeenkomsten op een rij.

Een flyer
Een flyer bestaat uit een enkel blad welke aan één of twee zijden bedrukt kan worden. Het eerste doel van een flyer is opvallen en nieuwsgierig maken. Met een folder heb je een soort uithangbord, bedoeld om iets onder de aandacht te brengen.
Gebruik een flyer voor een korte boodschap over een evenement, een aanbieding of een opening. Mensen hoeven geen lange teksten te lezen, noch iets open te vouwen. De boodschap komt dus meteen over. Flyers worden meestal niet lang bewaard.

Denk bij flyers bijvoorbeeld aan een aanbieding van een lokale winkel, een uitnodiging van een nieuw geopende winkel, een evenement of een leuk feest.

Een folder
Een folder heeft een of meer vouwlijnen. Er bestaan veel verschillende manieren van vouwen. Bij een folder heb je vier, zes of soms zelfs acht kanten welke te bedrukken zijn. Een folder brengt mensen net als bij een flyer op de hoogte van het bestaan van iets. Echter met een folder ga je nog een stapje verder in het informeren van een potentiële klant. Een folder vertelt wat de klant kan verwachten van een bedrijf plus beknopte informatie over een product of dienst. Een folder heeft een hogere waarde dan een flyer en dus een grotere kans om bewaard te worden.

Denk bij folders bijvoorbeeld aan een folder over een school, een tandarts, een auto, een goed doel of een nieuw product.

Overeenkomsten
Behalve verschillen zijn er ook overeenkomsten. Beide mogelijkheden zijn goed inzetbaar voor een eerste duidelijke indruk. Met een folder of een flyer vestig je de aandacht op iets belangrijks. Zowel in een flyer als in een folder gebruikt men korte en bondige tekst met sprekende afbeeldingen en kleuren. Zo zeggen ze veel, met weinig woorden. Naast de keuze in kleur, tekst en vorm speelt zelfs de papierkeuze een belangrijke rol bij een folder of flyer.

Navarro & Co denkt graag mee over een passende én originele oplossing voor communicatie- en grafische vraagstukken. Neem gerust contact op voor een kennismaking. Weet je na het lezen van dit artikel precies wat je wilt laten maken?  Navarro & Co stelt graag een vrijblijvende offerte op.